09 Mac, 2015

kisah bersalin

Assalamualaikum....

lama tak dak enteri kan dari tuan blog hehe..bila mau rajin ni tah..alhamdulillah selepas 2tahun 2 bulan kawin lahirlah putera sulung kami..Muhammad afiq faheem..yang ditunggu-tunggu selama ni..memecah kan buah mulut orang yang kata orang gemuk like me tak boleh mengandung..dah MANDUL..kadang-kadang manusia suka menghakimi orang tanpa usul periksa hihi


anak dah nak masuk 11 bulan baru ada entry kesian haha..ibu malas nak menaip..ni kembali bersemangat..

sepatutnya due date 27/4/2014 tadi ari due date masih tak dak tanda lagi..sekali kena jumpa doc cek sana cek sini doc cakap ayaq ketuban kurang kena refer hospital..alamak dalam hati dah takut..terus tanya doc baby ok dak..doc kata ok..cuma p cek dulu kalu kena admit terus admit..

kat hospital cek sana sini..last2 doc cakap kena admit 27/4 kena masuk ubat 28/4..rutin harian jaga2 pukul 5am kena cek jantung anak..tiem ni la nak cek time mata tak larat angkat kiki..lepas semua ok..nurse suruh balik wad dulu..pukul 6 dia pannggil untuk masuk ubat..alhamdullillah allah maha kuasa sampai masa untuk masuk wad doc cek dah ada bukanan 3cm..fuh lega..sebab takut dengar masuk ubat sakit lebih dari sakit biasa..

waktu melawat encik hubby mai tanya sakit dak..dak haha..yup memang tak rasa sakit walaupun ada bukaan sampai kawan-kawan dalam wad semua heran,makan lalu lagi ya hahah :p..mak siap bawak nasi mee udang heaven ok..

dalam pukul 3 lebih rasa nak cek bukaan p kat bilik cek tu sekali doc cakap tak dak bukaan allah terus  macam nak pengsan..macam mana tadi ada bukaan la ni cek tak dak..huwaa..sekali doc sorang lagi cek bukaan dah 5cm terus doc tak bagi jalan mana dah..nak balik wad pun tak bagi..terus cakap doc kan labor room penuh saya balik wad dulu ya..nurse siap-siap pampes anak ya..baik..

balik wad terus col encik hubby suruh tunggu luaq dah nak p labor room. dalam 4 lebih baru nurse tolak p labor room sekali kena tunggu sebab ada yang baru lepas bersalin..lepas boleh masuk terus wuuu gerun..pukul 5 masuk cek ctg tu terus kena cucuk jarum wuu sakit haha :p

tapi masuk tak sakit siap boleh tidur lagi..sekali2 sakit mai..hilang sampai la pukul 8 sakit yang kerap..memang nak push ja rasa tapi nurse tak bagi anak sulung lambat dia kata,,awak jangan nak teran pulak..doc lalu ja terus aku cakap doc saya sakit sangat rasa nak teran terus doc cek dah full term baru nurse kalut2..teran 3 kali terus dengar anak teriak..tu pun doc cakap kena cek dulu awak hb low kan ek,,kalu tak ok anak kena duk nicu..tapi alhamdullilah kuasa allah...anak sihat..
lahir kecik ja 2.62kg..esk tu lepas anak kencing berak terus boleh balik terus lepas seksa duk wad hehe..
3 hari dah celik hehe

sebulan 

dan now hensem kan anak bujang saya

terima kasih sudi komen :)

2 dak cutes:

Z@i Z@mR33 berkata...

org mmg suka ckp yg bkn2...akak pon kena gak sblm tu sbb ngandung lps 5 bln kwen

azita berkata...

@Z@i Z@mR33

akak zai tau xpa..cepat jgk adik lama setaun lebih lagi teruk hukhuk

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998